Uncategorized @cs

Fit velikonoční nádivka

Velikonoční nádivce se říká také sekanice a hlavička a ještě několik desetiletí zpátky se podávala na Bílou sobotu. Byla první syté jídlo po čtyřicetidenním půstu. Dnes si na ní lidé pochutnávají spíše v neděli nebo na Velikonoční pondělí. Dříve se do nádivky nedávalo žádné pečivo, místo něj vařily hospodyňky hustou kaši z mléka a krupice. Maso používaly nejčastěji kůzlečí.

Do velikonoční nádivky se v dnešních dobách obvykle dává uzené maso, rohlíky a smetana. Já mám pro tebe ale recept na její odlehčenou verzi, ve které jsem uzené nahradila kvalitní krůtí šunkou, rohlíky celozrnným toustovým chlebem a smetanu zase mlékem. Do této nadýchané pochoutky tradičně patří různé “zelené listí”. Takže se klidně neboj zaměnit v mém receptu špenát za kopřivy nebo medvědí česnek, pažitku za petržel či libeček a pórek za jarní cibulku. Doporučuji použít to, co máš zrovna doma, nebo co se ti bude snadno shánět. I když nejlepší je samozřejmě vařit ze sezónních potravin…

Chceš-li použít kopřivy a nevíš, kde je natrhat, hledej je poblíž řek a potoků. Pokud máš doma staré a suché pečivo, použij jej. Můžeš pak vynechat 1. krok v postupu jehož účelem je pouze vysušení toustového chleba.

Nádivku můžeš servírovat jako přílohu nebo hlavní jídlo. Skvěle chutná studená i teplá. Vegetariáni mohou místo masa použít třeba houby.

image00001

Ingredience (na plech 20×30):

  • 230 g celozrnného toustového chleba
  • 200 g kvalitní krůtí šunky
  • 120 g pórku
  • 1 stroužek prolisovaného česneku
  • 4 vejce pokojové teploty
  • 125 g čerstvého špenátu
  • 15 g nakrájené pažitky
  • 200 ml mléka
  • sůl
  • 1 lžíce ghí

Postup:

  1. Toustový chleba nakrájej na kostičky. Kostičky rozprostři na plech vyložený pečícím papírem a peč 15 min na 180 stupňů. Poté je nech vychladnout.
  2. Na lžíci ghí orestuj na drobno nakrájený pórek. K pórku po pár minutách přidej krůtí šunku nakrájenou na kostičky a špenát. Špenát restuj, dokud nezavadne.
  3. Mléko smíchej se žloutky.
  4. Ke směsi na pánvi vmíchej prolisovaný stroužek česneku, čerstvou pažitku, opečený toustový chleba a mléko smíchané se žloutkem. Míchej, dokud chleba nevsákne veškerou tekutinu. Poté sundej z plotny.
  5. Bílky vyšlehej do tuhého sněhu.
  6. Tuhý sníh opatrně vmíchej ke směsi na plotně.
  7. Pekáč vylož pečícím papírem a rozprostři do něj směs.
  8. Peč ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 25 min (do zlatova).
  9. Nech trochu vychladnout a servíruj. 🙂

Tip: Nádivku podávej s kyselou okurkou.

Tak dobrou chuť!

banner

Autor: Magdalena Kader Aghová

Instagram: hungrypanda.cz

Comments

There are no comments yet.

Napiš komentář