Cena dopravy ČR
Zásilkovna
69 Kč
DPD
89 Kč
Cena dopravy SK
Zásilkovna
3,86 €
GLS
4,84 €

Velikonoční nádivce se říká také sekanice a hlavička a ještě několik desetiletí zpátky se podávala na Bílou sobotu. Byla první syté jídlo po čtyřicetidenním půstu. Dnes si na ní lidé pochutnávají spíše v neděli nebo na Velikonoční pondělí. Dříve se do nádivky nedávalo žádné pečivo, místo něj vařily hospodyňky hustou kaši z mléka a krupice. Maso používaly nejčastěji kůzlečí.
Do velikonoční nádivky se v dnešních dobách obvykle dává uzené maso, rohlíky a smetana. Já mám pro tebe ale recept na její odlehčenou verzi, ve které jsem uzené nahradila kvalitní krůtí šunkou, rohlíky celozrnným toustovým chlebem a smetanu zase mlékem. Do této nadýchané pochoutky tradičně patří různé “zelené listí”. Takže se klidně neboj zaměnit v mém receptu špenát za kopřivy nebo medvědí česnek, pažitku za petržel či libeček a pórek za jarní cibulku. Doporučuji použít to, co máš zrovna doma, nebo co se ti bude snadno shánět. I když nejlepší je samozřejmě vařit ze sezónních potravin…
Chceš-li použít kopřivy a nevíš, kde je natrhat, hledej je poblíž řek a potoků. Pokud máš doma staré a suché pečivo, použij jej. Můžeš pak vynechat 1. krok v postupu jehož účelem je pouze vysušení toustového chleba.
Nádivku můžeš servírovat jako přílohu nebo hlavní jídlo. Skvěle chutná studená i teplá. Vegetariáni mohou místo masa použít třeba houby.
Ingredience (na plech 20×30):
Postup:
Tip: Nádivku podávej s kyselou okurkou.
Tak dobrou chuť!
Autor: Magdalena Kader Aghová
Instagram: hungrypanda.cz
Comments
There are no comments yet.