Histórie parfému

Histórie parfému

Z hlediska paměti je čich vládnoucím smyslem. Jeho „databanka“ uchovává tisíce vůní, které se během života různě připomínají, vyvolávají libé pocity i dávno zasunuté vzpomínky. Může to být aroma čerstvého prádla, broskve, posečené trávy, dětského pudru, vanilky… Nejstarší parfémy světa, kterým je přes 4000 let, objevili archeologové na Kypru. Prvním písemně doloženým tvůrcem parfémů byla žena jménem Tapputi. Pojďte se s námi podívat do historie tohoto neviditelného tekutého šperku.

Historie parfému

Ač se to možná v hromadné dopravě a fitkách nezdá, parfém má historii sahající až 4000 let před naším letopočtem. První písemně doloženou vynálezkyní parfému byla chemička Taputti. Tento revoluční objev vznikl v Mezopitámii a do dneška ve velkém zpříjemňuje životy většiny lidí.

Vůně ale byly neodmyslitelnou součástí životů Egypťanů, Arabů, Řeků a Indů nebo Římanů. Tyto národnosti v oblasti parfému dodnes zůstaly jejími průkopníky. Tehdy však vůně byly ve formě kadidla a ani v pozdějších dobách neměly podobu, jakou mají dnes. Ovonět se ženy i muži mohli produkty na bázi olejů, nejužívanější ingrediencí pak bylo orientální koření, květiny a ovoce, ostatně touto recepturou jsme se inspirovali i my s naším IDENTITY ikonickým parfémem.



"Uherskou vodu" královny Alžběty si zamilovala celá Evropa

O první parfém v moderní historii se postarali parfuméři na výslovné přání královny Alžběty v Uhrách kolem roku 1370. Takzvanou uherskou vodu, jež byla složena z rozmarýnu a levandule, si zamilovala celá Evropa. Modernizace se nevyhnula ani parfumérství, a tak se začaly písemně dokumentovat receptury parfémů a k inovacím docházelo i v oblasti náčiní k výrobě opojných vůní užívaného.

Námořníci do Evropy přinášely mnoho technologických objevů, zároveň se ale zasloužili i o vývoj v oblasti parfemace a to nemalou částí. O příchod důležitých složek v parfémech, a to například vanilky, tabáku, zázvoru nebo hřebíčku se postarali právě námořníci, a díky námořní křižovatce se centrem parfémů staly italské Benátky. Francie, jež je nyní brána za velmoc parfémů, se do popředí dostala ale až v 16. století. Centrem parfumérství se tak stalo francouzské město Grasse, kde se díky ideálnímu podnebí pěstovalo mnoho rozmanitých druhý květin, kde se vlivem strategické polohy v kopcích udržovalo značné množství vláhy. Světoví parfuméři sem jezdí rozpoznávat až 2000 různých vůní.

Parfém ale vždy neměl jen ušlechtilou funkci módního doplňku. V období morové epidemie, kdy se lidé báli používat vodu, protože se domnívali, že je původcem šíření smrtelného onemocnění, omezili tak osobní hygienu na naprosté minimum a parfém sloužil ve velkých dávkách jako způsob maskování zápachu nemyté kůže. Nejvíce užívané složky tak bylo pižmo, ambra nebo jasmín. Lidé parfémy nepoužívali jen pro sebe, ale denně jimi ovoněli doslova celé svoje domácnosti a dokonce i domácí mazlíčky.

Histórie parfému v Česku

Historie parfému u nás je ale velmi mladá. O užívání vonných látek v českých zemích se nedochovalo příliš mnoho informací. V období středověku se téměř s jistotou vůně jako kosmetický doplněk nepoužívaly a pokud ano, jednalo se o vonné látky sloužící k církevním a náboženským obřadům. Podle některých pramenů se k nám vonné oleje dostali za vlády šlechtických rodů Pernštejnů a Rožmberků a jejich používání se postupně rozšířilo i mezi obyvatele bohatších vrstev.

Dříve se vonné směsi připravovaly pouze v lékárnách a sloužily převážně k léčebným účelům. Pozdější skutečné parfémy byly po dlouhou dobu pouze dováženým zbožím. První parfémové kompozice se u nás začaly vyrábět až na konci 19. století, kdy vznikaly první české podniky vyrábějící vonné látky.

Parfém a psychologie člověka

Lidé někdy používají vůně nejen proto, aby příjemně voněli, ale také s nadějí, že sníží stres, dodají jim energii nebo jen zvednou náladu. Aromaterapie je praxe založená na představě, že vůně mohou ovlivnit náladu a pohodu. Existuje také „aromachologie“ - zkoumání spojení mezi vůněmi a psychologií.

Studie Olfactory Research Fund v New Yorku skutečně zjistila až 63% snížení stresu u pacientů podstupujících vyšetření magnetickou rezonancí, když se do vzduchu kolem nich napumpovala vůně vanilky. Blahodárný vliv na psychiku je prokázán i běžnou aromaterapií v domácích podmínkách.

Vývoj parfémů ve 21. století

Od 60. let 20. století je parfémový trh velmi široký. Výrobci okamžitě reagují na změny v životním stylu a přinášejí wellness, unisex či sportovní vůně. Do parfémů zařazují stále více přírodních složek a sestavují i celé série niche vůní určených pro náročné individualisty.

Své slovo mají také spotřebitelé. Díky dostupným cenám jich mohou mít celou sbírku a dolaďovat se podle nálady pokaždé jinak. Na prahu druhé čtvrtiny 21. století jsou populární lesem vonící dřevité, syté růžové nebo zmodernizované fougere vůně. Je skvělé, že si dnes může každý vybrat svůj parfém takřka „na míru“ – bez podléhání všeobecnému módnímu diktátu. 

Věděli jste...?

Víte, že ženy mají lepší čich než muži? Trénují ho už od pravěku. Pro sběr plodů a přípravu jídla totiž potřebovaly citlivější nos než muži k lovení. Jedovatá či zkažená potrava by mohla otrávit celé společenství…

V minulých staletích měli parfémáři k dispozici zhruba 150 přírodních vonných látek, v současnosti asi 400. Od 19. století však přibývají umělé ingredience, takže novodobí specialisté pracují asi s 3000 složkami. 

Uměním parfumerie se dnes zabývá poměrně málo lidí. Po celém světě je pouze 200 až 300 opravdových odborníků. Parfémáři kromě nesporného talentu k tvorbě vůní potřebují i léta studovat, například ve speciálním institutu v Paříži. Právě proto jsme jako základ parfému IDENTITY, který je signifikantní vůní celé značky D.N.A vybrali francouzské ingredience pocházející z nejznámější oblasti Francie, Provance. Finální výrobek kompletuje certifikovaná česká manufaktura.

RELATED ARTICLES