Workout a výhody cvičení na čerstvém vzduchu

Workout a výhody cvičení na čerstvém vzduchu

Když se řekne cvičení, často si představíme fitka, běžecké pásy a posilovací zařízení. Jaro se však pomaličku blíží a spolu s ní bude stále více cvičenců hledat alternativy pohybu na čerstvém vzduchu. Cvičení venku představuje řadu výhod a poskytuje jedinečný zážitek, který může pozitivně ovlivnit tělo i mysl a přinést celou řadu výhod, které přesahují rámec fyzické kondice. Víte o všech výhodách cvičení na čerstvém vzduchu? Je škoda nevyužít nadcházející jaro a neozvláštnit si tréninkovou rutinu. Právě teď je totiž ten nejlepší čas na to, abyste vyběhli ven, začali s outdoorovými aktivitami a užívali si hřejivé sluneční paprsky a probouzející se přírodu.


Zvýšená hladina vitamínu D

Jednou z hlavních výhod cvičení na čerstvém vzduchu je možnost nasávat sluneční paprsky a zvýšit si hladinu vitamínu D. Vitamin D je esenciální látka pro naše tělo, která hraje klíčovou roli při udržování celkového zdraví. Podporuje správné fungování imunitního systému a pomáhá při vstřebávání vápníku. Cvičením venku, obzvláště během slunečných dnů, můžete pomoci svému tělu produkovat dostatečné množství tohoto důležitého vitamínu.

Zvýšená fyzická výkonnost
Cvičení venku může poskytnout změnu prostředí, která tě motivuje a povzbudí. Ve srovnání s monotónním cvičením v interiéru může neustále se měnící vnější prostředí představovat pro tělo novou výzvu. Nerovný terén, měnící se povětrnostní podmínky a různé typy povrchů vyžadují zapojení různých svalových skupin a zlepšení rovnováhy a stability.



Spálíte více kalorií
Například odpor vzduchu dokáže zvýšit počet spálených kalorií až o 10 %. Je jednodušší běžet 5 km na běžícím pásu, než na trase v parku, která stoupá, klesá a mění se. Lákají Vás benefity, které vnější pohybové aktivity přinášejí? Potom Vás jistě zajímá i počet kalorií, které můžete během nich spálit. Uvedené údaje jsou pouze orientační a vztahují se na člověka, který váží 60 kilogramů a dané aktivitě se věnuje 30 minut:

 ➠ Chůze 120-150 kcal
 ➠ Horská turistika 190 kcal
 ➠ Běh 250-500 kcal v závislosti na rychlosti a terénu
 ➠ Bruslení 220 kcal
 ➠ Jízdní kola 250-320 kcal
 ➠ Horská jízda na kole 270 kcal
 ➠ Fotbal 250-290 kcal
 ➠ Aerobik ve vodě 130 kcal
 ➠ Hra s létajícím talířem 95 kcal
 ➠ Golf 110-175 kcal
 ➠ Jízda na koni 130kcal
 ➠ Plážový volejbal 250kcal
 ➠ Jogging 190 kcal

Cvičení venku je zdarma
Pokud necvičíte, ale chcete začít, vstup do posilovny může být strašidelný. Pokud začnete cvičit venku, má to své benefity, protože můžete dělat věci svým tempem, kdekoli a kdy chcete.

Pokud Vás neláká cvičení ve fitness centru nebo Vám vadí čekání na stroje nebo jiné faktory typické pro fitko, vyměňte pohyb za cvičení venku. Kromě toho ušetřené peníze za poplatky můžete investovat například do kvalitnějšího sportovního oblečení. Ne vždy se dá trénovat venku, občas prší, jindy je příliš teplo nebo zima a podmínky pro cvičení nejsou ideální, ale minimálně můžete občas vystřídat fitko za něco jiného, co ozvláštní Vaši tréninkovou rutinu.



Zlepšení nálady a duševní pohody
Cvičení na čerstvém vzduchu má pozoruhodný vliv na duševní pohodu. Mnohé studie prokázaly, že pobyt v přírodě a fyzická aktivita mohou výrazně zlepšit náladu a snížit úroveň stresu. Kombinace čerstvého vzduchu, okolní přírody a jejích uklidňujících zvuků vytváří uklidňující prostředí, které umožňuje uniknout tlaku každodenního života.

Lepší spánek
Je pravda, že pohyb obecně zlepšuje kvalitu spánku. Ale pokud se rozhodnete pro některou z outdoorových aktivit, můžete se těšit na opravdu kvalitní odpočinek během noci. Díky pohybu, slunci a vzduchu budete další den svěžejší a snáze se koncentrujete na náročné pracovní povinnosti.



Je to zábava
Posilovny může být pro někoho nudné. Někdy ve fitku až příliš mnoho přemýšlíme nad tím, jací jsme unavení a co nás tam všechno ještě čeká. Když jste venku – ať už ve městě nebo na vesnici – jste vystaveni neustále se měnícímu prostředí, díky kterému bude Vaše cvičení mnohem příjemnější.


Spojení s přírodou
Cvičení na čerstvém vzduchu poskytuje vynikající příležitost k opětovnému spojení s přírodou. Mnozí z nás tráví značnou část času v interiéru, obklopeni umělým osvětlením a technologiemi jako počítače a monitory. Vyjít ven a ponořit se do přírodního prostředí může být neuvěřitelně osvobozující



Bonus: Vaše děti venku vybijí dostatek energie

Pokud máte děti, určitě znáte ten často nikdy nekončící křik, honění či v případě sourozenců i hádky. Vezměte je cvičit nebo sportovat ven s sebou a zapojte sport do jejich života již od útlého věku. Nejen, že je to opravdu zdravé a prospěšné pro jejich vývoj a také náladu, pomůže jim to také vybít dostatek energie.

Nezapomeňte své oblečení přizpůsobit ročnímu období
Pro cvičení venku jsou ideální volbou pružné a kvalitní funkční materiály, které odvádějí pot. Vzhledem k tomu, že cvičení probíhá venku, je při nákupu oblečení třeba brát v úvahu i roční období. Během teplých letních dnů volte látky, které jsou lehké, prodyšné a odvádějí pot od pokožky. Pokud je mokro nebo větrno, oblékněte ještě jednu funkční vrstvu, která ochrání Vaši pokožku. Například nepromokavou bundu. V chladném počasí se oblečte tak, abyste se nemuseli po chvíli cvičení svlékat a mějte na paměti, že se rychle zahřejete. Jako vnitřní vrstvu outfitu volte oděv, který odvede pot, na to si oblečte tzv. izolační vrstvu. Nezapomeňte na čepici a na rukavice.

RELATED ARTICLES