Jak si vybrat správné sportovní oblečení?

Jak si vybrat správné sportovní oblečení?

Běh, cyklistka, jóga nebo posilování ve fitness? Outdoorový nebo indoorový sport?

Ať už preferujete kterýkoli druh, má Vám přinášet radost a jistě se při něm chcete cítit pohodlně. Možná si myslíte, že sport a móda jsou dvě rozdílné oblasti, z nichž jedna klade důraz na výkon a druhá na eleganci, ale tyto dva světy se už dávno prolínají.

Nejde jen o to, abyste skvěle vypadali při tréninku, hlavním důvodem je, abyste se během cvičení, kdy ze sebe vydáváte maximum, cítili sebejistě. Během sportovních výkonů vystupujete ze své komfortní zóny a správný výběr oblečení vám dopřeje potřebnou oporu a komfort při dosahování vašich cílů. Víte, co byste měli preferovat při jeho nákupu? Pokusíme se o krátké shrnutí.


KVALITA

Jakákoliv sportovní aktivita se neobejde bez pádů, nárazů a jiných drobných úrazů. Všechny tyto doprovodné jevy se pak podepisují i na Vašem oblečení. Levné kousky toho moc nevydrží, proto jste nuceni pořídit si další šortky, legíny, tričko či mikinu.
Kvalitní sportovní oblečení vyniká dlouhou životností. Je odolné a představuje také jakousi ochranu před škrábanci, odřeninami a ranami. Nakonec za kvalitní kousek zaplatíte mnohem méně než za levné věci, které musíte stále obměňovat. Takové smýšlení je vhodné iz hlediska udržitelnosti.

FUNKČNÍ MATERIÁL VERZUS BAVLNA

Vhodný materiál je při výběru sportovního oblečení jedním ze základních aspektů. Materiály jako polyester, nylon, spandex či elastan mají výbornou prodyšnost a tím zabraňují, aby pot zůstával na kůži, při dynamickém cvičení to budete hodnotit jako velké plus.

Spousta lidí sahá po oblečení ze 100% bavlny, protože je pohodlné, snadno se nosí i peří, ale není to velmi vhodný materiál ke cvičení. Sportování přirozeně vede k nadměrnému pocení a jeho vlivům pocítíte dočasný diskomfort. Bavlna sice absorbuje pot, ale nedokáže odvádět vlhkost na povrch. Tkanina tak zůstává mokrá, lepí se na tělo, je těžká a omezí se termoregulace.

Termoregulace je schopnost udržovat stálou tělesnou teplotu v určitém rozmezí. Při cvičení Vaše tělesná teplota stoupá, termoregulační systém začne pracovat, nastartuje odpařování, aby nasbírané teplo a pot odvedl ven z těla a tak vrátil tělesnou teplotu zpět do normálu. Aby se teplo přeneslo z těla ven a pot se mohl odpařovat, nesmí jej omezovat oblečení. Pot, který zůstává na pokožce, brání regulaci tělesné teploty.

Pokud se chystáte provádět sportovní aktivitu, při které se nadměrně potíte, potřebujete oblečení z látky, která dokáže odvádět vlhkost z pokožky a umožní potu, aby se odpařil. Proto kombinace bavlny s polyesterem, nylonem, latexem, bambusem, vlnou či spandexem není špatná volba. 100% bavlna není sice vhodná pro dynamické sportovní aktivity, ale nemusí překážet např. při józe, kde se až tak nepotíte.

SPRÁVNÝ STŘIH A VELIKOST

Někdo dává přednost volnějšímu oblečení, někdo vypasovanějšímu, aby během cvičení mohl sledovat práci svých svalů. Oblečení si vybírejte tak, abyste se v něm cítili pohodlně. Existuje však několik doporučení, například. příliš dlouhé a volné sportovní kalhoty se moc nehodí na jogging nebo na kolo. Na horskou turistiku byste určitě neměli vyrazit v šortkách. Pilates nebo jógu více procítíte v oblečení, které bude kopírovat křivky Vašeho těla.

Nepodceňujte ani výběr správné velikosti. Pokud nakupujete online, volte značky, které mají na svých stránkách uvedenou velikostní tabulku, podle které si na základě svých mír dokážete vybrat správnou velikost. Pokud si přesto neumíte vybrat mezi dvěma velikostmi, zkuste se s otázkou obrátit na zákaznickou podporu nebo si objednejte obě velikosti a tu, která Vám bude méně sedět vrátíte. V TIMME máte na výměnu nebo vrácení zboží 14 dní, což Vám umožňuje objednat si několik kousků v různých designech či velikostech a rozhodnout se až po jejich vyzkoušení.

POHODLÍ

Na ples si možná vezmete šaty nebo boty, které jsou nepohodlné a nepraktické, jelikož jste ochotni snést diskomfort a věříte, že to bude stát za to. Ovšem při sportu je třeba zvolit správné sportovní oblečení, které Vám poskytne pohodlí a maximální volnost při pohybu. Volné a příliš velké oblečení vám může při cvicích překážet, těsné vám zase může bránit v pohybu a omezovat krevní oběh. Pro dosažení pohodlí musí spolu fungovat střih i materiál oblečení.

KOMPRESNÍ SPORTOVNÍ OBLEČENÍ JAKO PREVENCE ZRANĚNÍ

Často nakupujeme různé doplňky stravy, které mají posílit kosti a klouby, stimulovat kardiovaskulární systém, zregenerovat svaly. Zraněním můžete předcházet také výběrem správného sportovního oblečení.
Konkrétně, kompresní oblečení zajišťuje, že Váš krevní oběh zůstává v normě. Vyvíjí mírný tlak na žíly, čímž usnadňuje průtok krve a udržuje Vaše srdce v tempu. Srdce poté pumpuje více kyslíku do svalů, což je rozhodující pro udržení úrovně energie a snížení únavy. Energie z Vašich svalů se mění ve vyšší výkon a rychlejší regeneraci. 
Kvalitní kompresní sportovní oblečení napomáhá v prevenci zranění a zánětů svalů. Zvyšuje průtok krve v žilách i proudění kyslíku, díky čemuž se cítíte méně unavení a dosahujete lepších výkonů.

Je rozdíl mezi výběrem sportovního oblečení na indooroové a outdoorové aktivity?

INDOOR
V závislosti na tom, jakou sportovní aktivitu provádíme, potřebujeme, aby naše oblečení splňovalo určitá kritéria a bylo vhodné pro požadovaný výkon.
Pro běhání volte materiál, který nabízí kompresi a je rychleschnoucí. Výběr vhodné sportovní podprsenky, která Vám dopřeje při běhu potřebnou oporu je klíčová.
Na józe se zase chcete cítit maximálně komfortně a proto vybírejte měkčí elastičtější materiál, který Vám umožní maximální rozsah pohybu.
Ke cvičení v posilovně je vhodné sáhnout po funkčních prodyšných materiálech s lehkou až střední kompresí.
Vysoký pas legín Vám dopřeje potřebný komfort a udrží střed těla, díky čemuž si po zahřátí svalů můžete bez problémů svléknout tričko či mikinu a docvičit svůj trénink ve sportovní podprsence nebo crop tričku.



OUTDOOR
Oblečení pro cvičení venku je třeba přizpůsobovat ročnímu období a povětrnostním podmínkám. Během teplých letních měsíců si určitě vybírejte látky, které Vaší pokožce umožní dýchat a odvádějí pot. Pokud je větrno nebo předpovídají déšť, vezměte si s sebou odolnou vrchní vrstvu, která nepromoká a ochrání Vás před změnou počasí. Pokud je venku zima, přirozeně vás to bude táhnout k teplejším tkaninám. Myslete však na to, že cvičením se zrychlí Váš tep a zvýší se tělesná teplota, proto své oblečení vrstvěte.
Jak jsme již zmiňovali, bavlna je sice příjemná a nemá problém se Vám přizpůsobit, ale když se zpotíte, zůstáváte mokří, dokud se nesundáte. A to není to nic příjemného během žádného ročního období.
Právě proto se sportovní oblečení vyrábí z elastanu, polyamidu a polyesteru. Jsou to kvalitní materiály, které odvádějí pot, přizpůsobí se vaší postavě a dopřejí vám maximální volnost při pohybu.



Pokud se poohlížíte po novém sportovním oblečení, pozor na bezhlavé nakupování. Sportovní oblečení by sice mělo být stylové, ale soustřeďte se zejména na funkčnost. Vyberte si správnou velikost a střih. Sáhněte po kouscích, které jsou z kvalitních materiálů a zajišťují prodyšnost i odolnost. Mějte v šatníku několik flexibilních kousků, které si můžete obléct na jakékoli cvičení a nezapomínejte, že investice do kvalitního sportovního oblečení se Vám vícenásobně vrátí.
Ať už preferujete jakýkoli druh sportu, TIMME nabízí široký výběr kvalitního sportovního oblečení, od komfortních vysoce elastických prodyšných materiálů až po kompresní kousky. TIMME představuje exkluzivní malosériovou výrobu zaměřenou na kvalitu, funkčnost a nadčasový design. Ať už hledáte legíny s nízkou, střední nebo vysokou kompresí, středním nebo vysokým pasem či pásem do V, u nás naleznete širokou nabídku všech typů.

Potřebujete dárek? Máme pro Vás řešení, máte možnost zakoupit dárkový poukaz již od hodnoty 20 €, který může obdarovaná osoba použít na nákup sportovních pomůcek nebo svůj nový outfit. Kromě toho v TIMME naleznete široký výběr volnočasového oblečení, přičemž kombinací jednotlivých kousků můžete vytvořit nápadité a všestranné outfity, které Vás budou provázet nejen během sportovních aktivit, ale i po nich, například na čaji s kamarádkou, na který si zajdete hned po hodině jógy.

RELATED ARTICLES