Nejlepší materiály sportovního oblečení

Nejlepší materiály sportovního oblečení

Cvičení Vás dostane do formy, nabudí endorfiny a má pozitivní účinek na psychiku. Nestačí mít pouze kvalitní sportovní vybavení či doplňky stravy, do kterých jste ochotni investovat stovky eur, ale stejně tak důležité je i kvalitní sportovní oblečení. Pokud už sportujete delší dobu, máte ve cvičení nějaký preferovaný systém. Už jste zjistili, co potřebujete a v čem se cítíte pohodlně. Našli jste své top kousky, které vám sedí, jsou z kvalitního materiálu, prodyšné, odolné a snadno se udržují? Pokud se sportem teprve začínáte, máme pro Vás pár užitečných rad pro výběr materiálů pro sportovní oblečení. Vyvarujte se toho, abyste si zaklidili šatník spoustou nevhodného oblečení. Pro zastánce minimalismu ve sportovní módě funguje tzn. tobolkový šatník, kdy Vám stačí tři-čtyři topy, dvoje - troje spodní části, dvoje sportovní boty a jedna mikina nebo bunda.

TECHNICKÉ MATERIÁLY

Kvalitní materiál je při výběru sportovního oblečení jedním ze základních aspektů. Technické materiály jako polyester, nylon, spandex či elastan se přizpůsobí Vaší postavě, mají výbornou prodyšnost, rychle schnou a mají vysokou elasticitu při pohybu.

PRODYŠNOST

Technické materiály poskytují vysokou prodyšnost, čímž zabraňují, aby zůstával pot na kůži. Rychleschnoucí oblečení oceníte zejména při dynamickém cvičení. Naopak, oblíbená bavlna je nevýhodná v tom, že neodvádí pot od těla, ale to nemusí překážet například. při józe, kde se až tak nepotíte.

ODOLNOST

Jakákoliv sportovní aktivita se neobejde bez pádů, nárazů a jiných drobných úrazů. Všechny tyto doprovodné jevy se pak podepisují i na Vašem oblečení. Kvalitní sportovní oblečení vyniká dlouhou životností. Je odolné a představuje také jakousi ochranu před škrábanci, odřeninami a ranami. V konečném důsledku za kvalitní kousek zaplatíte mnohem méně než za levné věci, které musíte stále obměňovat. Takové smýšlení je vhodné iz hlediska udržitelnosti.

SEAMLESS OBLEČENÍ PODPORUJE UDRŽITELNÉ CHOVÁNÍ

Až 90% nabídky značky TIMME tvoří seamless oblečení, které se plete na speciálním stroji do jediného kusu látky, což eliminuje odpadní materiál běžně vznikající při výrobě oblečení. V kontextu dlouhodobé produkce oblečení se obecně jedná o poměrně specifickou a hlavně revoluční a inovativní pletařskou technologii na kruhových stavech. Je to počítačově řízená technologie výroby jednoho kusu oděvu vcelku s minimálním nebo žádným řezem. Oproti dosavadní konvenční výrobě oděvů razantně optimalizuje míru vzniklého odpadu a výrazně urychluje výrobu produktu v protikladu ke klasickému šití na šicích strojích. Absence švů eliminuje dráždění pokožky, zajišťuje lépe padnoucí střih oděvu a poskytuje neomezený rozsah pohybu.

KOMPRESNÍ MATERIÁLY

Často nakupujeme různé doplňky stravy, jejichž úkolem je posílit kosti a klouby, stimulovat kardiovaskulární systém, zregenerovat svaly, což má za úkol působit preventivně proti přetížením či dokonce zraněním. Zraněním však můžete předcházet také výběrem správného sportovního oblečení. Kompresní sportovní oblečení napomáhá při ochraně svalů před zraněními a záněty, zvyšuje průtok krve ve svalech a proudění kyslíku. Oblečení z kompresního materiálu zajistí, že Váš krevní oběh zůstává v normě, materiál vyvíjí mírný tlak na žíly, čímž usnadňuje průtok krve a udržuje Vaše srdce v tempu. Srdce poté pumpuje více kyslíku do svalů, což přispívá ke zvýšení úrovně energie a snížení únavy. Energie z Vašich svalů se mění na vyšší výkon, rychleji regeneruje a Vy dosáhnete očekávaného výkonu.

KOMFORT PŘI SPORTU JE NADOVŠE

V každém oblečení, které pro své sportovní aktivity zvolíte, se musíte v první řadě cítit dobře. Nesmí Vás omezovat v pohybu, ani by Vás nemělo nikde tlačit. V ideálním případě byste jej na sobě vůbec neměli cítit. Při nesprávném výběru oblečení se během cvičení nebudete umět dostatečně koncentrovat, což může odvádět pozornost od tréninku. V horším případě se můžete zranit. Volné a příliš velké oblečení může při cvicích překážet, těsné vám zase může bránit v pohybu a omezovat krevní oběh. Pro dosažení pohodlí musí spolu fungovat střih i materiál oblečení.

VOLBA VHODNÉHO OBLEČENÍ VZHLEDEM KE SPORTOVNÍ AKTIVITĚ

Své sportovní oblečení přizpůsobte konkrétní aktivitě. Ve fitness oblečení byste se měli cítit silní a nezastavitelní. Pokud si zkoušíte svršky, předveďte několik cvičných pohybů, abyste zjistili jakou má oblečení kompresi a zda Vám vyhovuje to, jakou oporu poskytuje. Zejména ženy by měly mít ve svém šatníku alespoň jednu sportovní podprsenku s vysokou oporou. Aby legíny dobře plnily svůj úkol, měly by Vám sednout na tělo jako druhá kůže. Pro jemný efekt zeštíhlení bříška sáhněte po legínách s vyšším pasem. Krásně sednou na tělo (bez efektu těsného korzetu) a Vy se budete cítit mnohem sebevědoměji! Vysoký pas navíc přispívá k tomu, že legíny lépe drží na svém místě a během cvičení nekloužou. 

Doporučení pro jednotlivé typy produktů v závislosti na druhu sportu:


POSILOVÁNÍ
Volte prodyšné, elastické topy nebo sportovní podprsenky se střední až vysokou oporou. Kombinovat je můžete s legínami nebo šortkami. Tak například takový sportovní overal, vyzvedne vaši siluetu, má všestranné využití a patří mezi trendy roku 2024. Oblečení pro posilování si dnes můžete vybírat z široké barevné škály a množství produktů, záleží jen na tom, v čem se cítíte nejlépe. Zkuste cvičit ve fitness centru s vrstvami oblečení, svaly by totiž během rozcvičky měly být v teple, následně až se zvýší vaše tělesná teplota, svršky si můžete svléknout.

JOGA, PILATES
Nízká intenzita vám umožňuje vybrat si volnější nebo těsnější oblečení, nemělo by to být však nic, co vás bude v pohybu omezovat. Určitě Vám budou překážet dlouhé šňůrky a další „zbytečné“ ozdoby. Volte sportovní sety z měkčích, elastických materiálů, které Vám zajistí komfort a umožní maximální volnost pohybu.

BĚH
K běhání se určitě hodí kompresní oblečení, které dokáže podpořit výdrž. Mnoha lidem na běh však vyhovuje i volné oblečení. Jak jsme psali výše, záleží jen na Vás v čem se cítíte nejlépe, nezapomínejte však na důležitost správně zvoleného materiálu. Bavlna je sice příjemná a nemá problém se Vám přizpůsobit, ale pokud se zpotíte, mokří zůstanete dokud se nesvlečete. A to není nic příjemného. A to je důvod, proč se sportovní oblečení vyrábí z technických materiálů, které jsou rychleschnoucí, odvádějí pot, pokožce umožňují dýchat a dopřejí Vám maximální volnost při pohybu. Outfit na běh můžete vyskládat z podprsenek s vyšší oporou, běžeckých šortek, legín, triček, topů s dlouhým rukávem. V šatníku by Vám jistě neměla chybět ani větru odolná bunda.

AEROBIK, HIIT
Pro dynamické cvičení je tak jako při běhu vhodné vybírat kousky z materiálů, které Vaší pokožce umožní dýchat, jsou rychleschnoucí, lehké a vysoce elastické.
Vybírejte legíny nebo úzké šortky umožňující plný rozsah pohybu, sportovní podprsenky s vyšší oporou nebo vypasovanější topy.

TURISTIKA
Základ šatníku každého milovníka turistiky by měla být pot odvádějící základní vrstva, šortky, legíny nebo zateplené kalhoty, teplá nebo funkční mikina a nepromokavá bunda.

CYKLISTIKA
V závislosti na tom, jak dlouho a jak často jezdíte na kole, investujte do kalhot, které chrání oblast třísel před odíráním a nepohodlím jako jsou vyztužené šortky nebo spodní prádlo. Volte cyklistické šortky, legíny, sportovní podprsenky nebo topy a bundy odolné vůči povětrnostním vlivům.


Na závěr

Pokud se poohlížíte po novém sportovním oblečení, dbejte na správný a vhodný výběr materiálů ze kterých jsou vyrobeny. V duchu přísloví „dvakrát měř a jednou stříhej“ zapomeňte na bezhlavé nakupování a nechte si poradit od odborníků. Oděv na sport se totiž často vybírá jen podle módních trendů. Sportovní oblečení by ovšem mělo být zejména funkční. Mějte v šatníku několik flexibilních kousků, které si můžete obléct pro jakékoli cvičení. Investujte do kvality a tato investice se vám několikanásobně vrátí.

Prohlédněte si širokou nabídku značky TIMME a vyzkoušejte kvalitní sportovní oblečení z nejoblíbenějších kolekcí Skin, Bombshell, Level Up či Vital, které jsou vyrobeny z vhodných materiálů a splňují kritéria všestrannosti pro různé druhy sportů.

RELATED ARTICLES