7 dietních chyb

7 dietních chyb

Pokud jste se rozhodli začít lépe pečovat o své tělo a zlepšovat svou fyzičku, možná jste přemýšleli o chybách nebo neúspěchech, kterým nevěnujete pozornost, nebo o kterých ještě nevíte. Pokusíme se vám s tím pomoci a ukážeme vám některá jídla, nápoje a svačiny, které možná zařazujete do svého jídelníčku a neodhadujete správně jejich obsah kalorií. Možná si také myslíte, že určitá potravina zapadá do vašeho jídelníčku, ale nemusí to být pravda.

1. Příliš mnoho smoothies

Smoothie, směs zeleniny a ovoce, se stalo trendy nápojem. Dejte si však pozor, co a v jakém množství do něj dáváte, ovoce totiž obsahuje více cukru a vlákniny než zelenina. Pokud tedy uděláte smoothie pouze s ovocem a tuky, můžete vytvořit obrovskou kalorickou bombu, která je lahodná a zasytí, ale nepomůže vám zhubnout.

2. Granola nebo cereálie k snídani

V dnešní době jsou velmi trendy granola nebo cereálie, a to především k snídani. Množství sušeného ovoce, ořechů a arašídů však zvyšuje celkový obsah kalorií v těchto potravinách. Jsou to výživné potraviny bohaté na vlákninu, ale mají vysoký obsah kalorií v podobě olejnatých semen, arašídových másel nebo přidaného cukru... Těchto menší množství není žádná kalorická bomba, ale je třeba si dávat pozor, co do nich přidáváte abyste si nechtěně nezvýšili denní příjem.

3. Konzumace „nízkotučných“ výrobků

U nízkotučných potravin si dejte pozor na přísady, protože mohou obsahovat vysoké množství cukru, kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy nebo jiná vysoce kalorická sladidla. Zároveň nezapomínejte, že vyvážená strava je důležitá, a tak je potřeba do těla dostat i tuk!

4. Dressingy

Salát je součástí téměř každého jídelníčku, protože se jedná o potravinu s vysokým obsahem vlákniny a nízkým obsahem kalorií. Co však mnoho lidí nenapadne je, že tyto hotové dresinky často obsahují cukr a tuk, které mohou dokonce překročit váš cílový příjem kalorií pro dané jídlo. Dresink je nejlepší si připravit sami ze surovin, o kterých jistě víte, že splňují vaše dietní požadavky. Nejjednodušším řešením je salát jen pokapat balzamikovým octem nebo citronem, který pokrmu nepřidá žádné kalorie.

5. Nealkoholické nápoje, džusy a limonády

Zvláště v letních vedrech je příjemné dát si vychlazený nápoj, ať už je to nealko nebo limonáda z kavárny. Pamatujte však, že většina těchto nápojů obsahuje cukr. Pokud se tomu chcete vyhnout, měli byste je ze své každodenní spotřeby vyškrtnout. Kromě různých slazených nápojů si dejte pozor i na džusy. Dát si k snídani sklenici pomerančového džusu je v pořádku, ale jeho pravidelná konzumace může výrazně zvýšit příjem kalorií.

6. Konzumace celozrnného a semínkového pečiva

Výběr tohoto typu pečiva zní dobře, protože je ve skutečnosti považován za zdravější než verze z bílé mouky, ale nezapomeňte, že jsou přibližně stejné, pokud jde o kalorie. Sacharidy se díky svému složení vstřebávají pomaleji a udrží vás déle sytější, ale pouhá záměna bílého pečiva za celozrnné vám k hubnutí nepomůže. Pořád je potřeba dodržet správné množství.

7. Avokádo

Kvůli vysokému obsahu tuku by avokádo nemělo být konzumováno neomezeně. Optimální příjem pro 50-60 kg ženu je kolem 60-80 g tuku denně. Jedno avokádo tedy představuje asi 40 g.

Každopádně avokádo je jediné ovoce, které má nízký obsah cukrů a vysoký obsah rostlinných tuků. Tuky obsažené v avokádu zvyšují dobrý cholesterol, který pomáhá udržovat rovnováhu lipidů.

ZÁVĚR

Při sestavování dietního plánu je vždy důležité dbát na to, abyste konzumovali správné množství kalorií pro váš aktuální cíl. Druhým, neméně důležitým aspektem je jejich rozumné rozložení v poskytovaných makroživinách. „Špatná jídla“ nemusí vaší postavě v rozumném množství uškodit a zároveň „zdravá fit jídla“ v nesprávném množství mohou zvýšit váš denní příjem více, než si myslíte, což může negovat úsilí a energii, kterou do celku vkládáte. proces. Příště si dáme článek, který se blíže podívá na metabolismus, jak ho zrychlit a dá vám i pár tipů na potraviny, které v rozumném množství pomáhají se spalováním tuků.

RELATED ARTICLES