Proskákej se k postavě svých snů pomocí švihadla! Tipy pro efektivní trénink.

Proskákej se k postavě svých snů pomocí švihadla! Tipy pro efektivní trénink.

Když se řekne švihadlo, co si představíte jako první? Radost z pohybu při skákání? Kdo by si nepamatoval na dětství s touto pomůckou. Kdo z nás neměl kdysi alespoň jedno takové retro s dřevěnými držadly a jakoby šňůrou na prádlo? No a ruku na srdce, proskákali jsme na něm nejedno odpoledne před blokem či na ulici celé prázdniny u babičky na vesnici a spolu s ostatními zažívali zábavné chvíle.

Švihadlo je in i dnes. Přestože jste už získali nějaké zkušenosti, přece jenom, je Vám už o nějaký ten rok víc, švihadlo Vás i dnes umí opět při skákání zavést do vzpomínek a zároveň Vám dopomoct k tomu, aby jste se hýbali. Dokonce Vám nabízí při jeho rekreačním využití nové společné sportovní zážitky, třeba i Vašimi dětmi, či v rámci teambuildingu ve firmě při sportovních hrách. A to není jediný důvod proč se k němu vrátit. Může se totiž stát Vašim skvělým pomocníkem při proměně za vysněnou postavou. Jak? Říkáte si, jak by švihadlo pomohlo k přeměně  postavy?

Hned na úvod je potřeba říct, že technik na skákání se švihadlem je více. Samozřejmě i švihadla podléhají módním trendům. Samotný vývoj přináší novodobé designy a druhy švihadel.

Před cvičením / skákáním je potřeba myslet na to, že by jste měli být rozcvičení, např. pomocí strečinku.Strečink je důležitý před každou pohybovou aktivitou, a i díky němu předcházíme úrazům. Dalším důvodem zranění bývá monotónní skákání pouze jedním způsobem. Je důležité, aby byly svaly a klouby zatěžované rovnoměrně, jinak budou přetažené.

Při nesprávné technice se zas může dostavit bolest kloubů a chodidel. To by Vás mělo odradit.Proto je důležité mít pestrý trénink a znát správnou techniku. Můžete skákat na jedné noze, snožmo, dopředu nebo dozadu. Správná technika skákání přes švihadlo má však jistá pravidla:

  1. vědomě zapojujete do cvičení svaly
  2. máte rovná záda
  3. dýcháte zhluboka
  4. zatlačujete břicho mírně dovnitř a neprohýbáte lokty
  5. odrážíte se z přední části svých chodidel

PŘIPRAVILI JSME SI PRO VÁS NĚKOLIK VARIANT SKÁKÁNÍ, KTERÉ MŮŽOU OBOHATIT VÁŠ TRÉNINK!

Pokud nechcete jen skákat a snít o pěkné postavě, máme pro Vás několik tipů, jak se proskákat s našim TIMME vysokorychlostním švihadlem k postavě snů. Všechny cviky doporučujeme vyzkoušet v délce 30–60 s v závislosti na Vaši aktuální kondici.

  • Cvik: SKOKY NA NOHÁCH SNOŽMO

Nohy držte při skákání celou dobu u sebe. Při každém dopadu se dotknite špičkami země a paty nechte ve vzduchu.

  • Cvik: STŘÍDAVÉ SKÁKÁNÍ

Jednu nohu položte na zem mírně dopředu před druhou nohu a tuto pozici udržujte i při skákání. Nohy doporučujeme střídat po určitém časovém intervalu.

  • Cvik: SKOKY NA JEDNÉ NOZE

Jedna noha bude při skocích zvednutá v mírném zanožení. Dávejte si pozor, aby se o ní švihadlo nezachytávalo. Přes švihadlo skákejte na druhé noze. Nohy doporučujeme střídat po určitém časovém intervalu.

  • Cvik: SKOKY S VYSOKÝMI KOLENY

Při přeskocích přes švihadlo nohy střídejte a snaž se vždy jednu nohu zvednout kolenem co nejblíže k hrudníku.

  • Cvik: SKOKY S RUKAMA DO KŘÍŽE

Skákejte snožmo a při každém výskoku před sebou překřižte ruce tak, jako by jste se chtěli obejmout. Kolena zvedejte vysoko, aby se Vám o nohy nezachytilo švihadlo.

  • Cvik: RYCHLÝ SPRINT

Během přeskoků střídejte jednu nohu s druhou. Imitujte rychlý běh.

 

Co takhle zkusit intervalový trénink?

Intervalové tréninky jsou skvělé na rychlé získávání fyzické kondice, zrychlení metabolismu a rychlé pálení tuků. Skákání přes švihadlo si můžete v tomto případě rozdělit na intervaly, budete střídat dynamickou fázi – skákání ve vysoké intenzitě s fází odpočinku – skákání v lehkém a volném tempu, to znamená, že budete cvičit s obměnami. Můžete začít například s 30s intenzivním skákáním, které budete střídat se skákáním v lehkém tempu během dalších 30 s. Doporučujeme zopakovat alespoň 8x za sebou. V závislosti na Vaši fyzické kondici délku jednotlivých intervalů postupně prodlužujte.

Při cvičení se švihadlem můžete jít i neměnným tempem, tady sledujte čas. Také si můžete počítat jednoduše jen počet skoků. Je na Vás, který způsob si vyberete.

Na záver

Švihadlo patří mezi nejefektivnější cvičební pomůcky. Skákání přes švihadlo je kardio sport, při kterém pálíte rychle a efektivně své tukové zásoby. Skákání pomocí švihadla má mnohé výhody pro celé tělo, od zpevnění všech částí až po zajištění správných funkcí těla. Pokud přes švihadlo skáčete pravidelně, zpevňujete a tvarujete nejen dolní část těla, ale i svaly paží a zad. Díky švihadlu si zlepšíte koordinaci, posílíte kardiovaskulární systém, zvýšíte kondičku a fyzičku.

Jde o prostorově a časově nenáročnou sportovní aktivitu, kterou se vyplatí zařadit do cvičebního plánu. Švihadlo je skvělý pomocník také na zahřátí těla a přípravu na samotný trénink. Po silovém tréninku se hodí jako skvělé kardio cvičení na vyrýsování svalů.

Na závěr je potřebné říct, že je důležité myslet na správnou techniku, neboť jen při ní má cvičení očekávaný efekt. Švihadlo patří do rukou začátečníků, zkušených, ale i profesionálních sportovců. Jde o výbornou cvičení pomůcku. Všechny námi uvedené cviky můžete odcvičit kdekoli. Klidně je zařaďte k jiným cvikům na doma a s pomocí této levné efektivní cvičební pomůcky se proskákejte k vytouženému úspěchu, postavě Vašich snů.

RELATED ARTICLES